stortbeton-afdichtsysteem
Wat is een stortbeton-afdichtsysteem?
De term "stortbeton-afdichtsysteem" verwijst naar een technologie in de bouwafdichting, waarbij afdichtingsbanen aan het verse beton hechten. De stortbeton-afdichtingsbaan omsluit daarbij het hele bouwwerk onder de grond als een extra beschermlaag, die verhindert dat water en radon binnendringen. De baan wordt onder de vloerplaat en tegen de wanden aan de buitenkant in de grond gelegd. Vervolgens wordt het beton gestort en maakt de stortbeton-afdichtingsbaan een onlosmakelijke en dichte verbinding met het beton.
Waarom dit stortbeton-afdichtsysteem?
De technologie van het stortbeton-afdichtsysteem dient als aanvullende maatregel bij het afdichten van een gebouw. De pure betonconstructies voldoen op zich deels niet meer aan de gestelde kwaliteitsnormen. Hierdoor ontstaan tekortkomingen in de planning, maar ook in de uitvoering van de waterdichte constructie, die later weer afdichtproblemen kunnen veroorzaken.
Het stortbeton-afdichtsysteem werkt als een extra beschermlaag om het gebouw en compenseert zo precies deze tekortkomingen. Door de secundaire afdichting kan een hogere gebruiksklasse van ondergrondse ruimten en dus een verdubbelde effectiviteit van de bouwafdichting worden bereikt.
Waar wordt dit systeem toegepast?
Een stortbeton-afdichtingsbaan wordt doorgaans met een waterdichte betonconstructie gecombineerd. In de praktijk ziet de bekisting eruit als een "witte bak" en het stortbeton-afdichtsysteem is dan een aanvullende maatregel op de al aanwezige waterdichte constructie. Soms wordt het afdichtsysteem met ter plaatse gestort beton en niet met waterdicht beton gecombineerd.
Welke systemen worden toegepast? wat zijn de verschillen?
In de praktijk worden twee favoriete systemen gebruikt. Ten eerste een stortbeton-afdichtingsbaan met een zogenaamde vlieslaag aan de achterkant. Deze vlieslaag gaat na het betonstorten en na uitharding van het beton een mechanische lijmverbinding aan met het beton. De verbinding tussen de stortbeton-afdichtingsbaan en het beton is vrijwel niet te verbreken.
Als tweede wordt een zogenaamd adhesief lijmsysteem toegepast. Hierbij heeft de stortbeton-afdichtingsbaan aan de kant van het beton een lijmlaag, die bij het storten samen met het beton reageert en een adhesieve lijmverbinding aangaat.
In de praktijk zijn vrijwel alle soorten stortbeton-afdichtingsbanen op deze twee hoofdsystemen van een mechanische of adhesieve verbinding met het beton gebaseerd. De diverse baantypen en hun laagsgewijze opbouw verschillen echter in het aantal lagen, de materiaaldikte en hun werking.
Voorschriften en normen?
Volgens de erkende stand der techniek worden de stortbeton-afdichtsystemen al meerdere jaren toegepast en zijn ze intussen erg wijdverbreid op de markt. Desondanks gelden er nog geen eenduidige voorschriften, die de behandeling en toepassing van deze stortbeton-afdichtsystemen definiëren. De Duitse industrienorm DIN18533 beschrijft weliswaar de baanvormige afdichting middels bitumenbanen, maar hierbij wordt geen rekening gehouden met stortbeton-afdichtsystemen. Ook in de Duitse richtlijn voor waterdicht beton worden stortbeton-afdichtsystemen en hun verwerking niet nader besproken, omdat de toepassing van een extra oppervlakte-afdichting in combinatie met een waterdichte constructie niet is voorzien.
Ontwerpen van gebouwen met stortbeton-afdichtsystemen berusten daarom grotendeels op de DIN 18533, maar voor een bepaald gedeelte ook op de richtlijn voor waterdicht beton. Omdat er geen eenduidige richtlijnen en normen zijn, moeten de hele bouwwijze en verwerking immers op de bestaande normen en voorschriften worden gebaseerd. De stortbeton-afdichtingsbanen kunnen echter in samenspraak met de opdrachtgever en binnen de verantwoording van de fabrikant worden toegepast. Hiervoor is geen extra bewijsmateriaal nodig.
Afdichtmiddelen en doorvoermaterialen
Bij de doorvoermaterialen en afdichtmiddelen moet altijd een systeem worden gekozen dat in samenspraak met de fabrikanten is overeengekomen. Op deze manier moeten de concepten van de diverse fabrikanten qua aansluitmogelijkheden, doorvoermaterialen en stortbeton-afdichtsystemen onderling op elkaar worden afgestemd. Als de oplossingen door alle partijen zijn goedgekeurd, zal een goede aansluiting van de doorvoermaterialen en afdichtmiddelen op de oppervlakte-afdichting zijn gewaarborgd.
Onze producten zijn in combinatie met diverse stortbeton-afdichtsystemen getest en vormen een optimale systeemoplossing.